ZELENA GRADNJA

Savremeni čovek provodi više od 2/3 svog vremena u zatvorenom prostoru. Bilo da je reč o stambenom prostoru, kancelariji, sportskim objektima ili prostoru za zabavu, kvalitet takvih prostora postaje svakim danom sve važniji za pitanje fizičkog i psihičkog zdravlja ljudi, uz neizostavnu brigu o sve oskudnijim prirodnim resursima i zaštiti životne sredine.

Prema Savetu zelene gradnje Srbije, zelena gradnja je odgovor građevinske industrije na izazove klimatskih promena. Ona insistira na poštovanju struke i primeni tehničko-tehnoloških znanja tokom čitavog procesa projektovanja i izgradnje objekata, počevši od urbanističkog planiranja, preko projektovanja, načina gradnje, primene kvalitetnih materijala i opreme, do pravilnog i stručnog održavanja objekata. Sve ovo ima za cilj optimizaciju korišćenja prirodnih resursa, povećanje komfora i kvaliteta prostora, uz smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu.

Prednosti zelene gradnje mogu biti grupisane u tri kategorije: prirodno okruženje, društveno-socijalno i ekonomsko.

Osnovna prednost koju zelena gradnja pruža, vezana je za neutralisanje negativnih uticaja na klimu i prirodne resurse, kroz efikasno korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije CO2, reciklažu i korišćenje materijala koji smanjuju štetni uticaj na životnu sredinu. Pored toga, značajan je pozitivan uticaj zelenih zgrada na zdravlje i radne sposobnosti, kao i udobnost njihovih korisnika.

Podeli: